Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το συγνώμη και η πραγματική του διάσταση.



  Ακούμε συχνά στις σχέσεις, συγνώμη, δεν το ήθελα, ήταν λάθος μου. Πόσο πραγματικές είναι άραγε αυτές οι κουβέντες; Και πόσο μπορούν τα λάθη μας να επηρεάσουν μια σχέση ακόμα και να την καταστρέψουν;

  Όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί, το οποίο κάνει λάθος, μονίμως λέμε ζήτα αμέσως συγνώμη. Το λάθος βέβαια από τη δική μας πλευρά είναι, που σχεδόν ποτέ, δεν του εξηγούμε, τι σημαίνει να ζητάει κάποιος συγνώμη, δεν εξηγούμε τι έχει κάνει λάθος, και το πιο σημαντικό, ποια θα έπρεπε να είναι η αποδεκτή για εμάς συμπεριφορά. Όπως επίσης, προϋπόθεση του ζητάω από κάποιον συγνώμη είναι να μην το ξανακάνω.

  Η συγνώμη, λοιπόν, από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Είναι απαραίτητο έπειτα από αυτήν, να επέλθει συζήτηση και να διευκρινιστεί η λανθασμένη συμπεριφορά. Πολλές φορές για κάποιους το να αδιαφορούν σε μια κατάσταση είναι φυσικό, ενώ για άλλους είναι λάθος.

  Είναι λοιπόν πολύ υποκειμενικό τι είναι λάθος συμπεριφορά και σωστή για τον καθένα, με αποτέλεσμα συχνά να βρισκόμαστε σε συγκρούσεις και διαπληκτισμούς, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τον άλλον.

  Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε τι θεωρεί κάποιος σωστό, τι του αρέσει, τι θέλει από τη ζωή του, αλλά και τι ζητά από εμάς τους ίδιους. Όταν λοιπόν, έχουμε κάνει κάποιο λάθος, και πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε συγνώμη, ήδη θα πρέπει να έχουμε δώσει το μήνυμα στον εαυτό μας, πως αυτό δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί.

  Και λέω να πάρουμε την απόφαση, διότι πολλές φορές ο εγωισμός μας, δε μας αφήνει να δούμε τα λάθη μας, κοιτάμε μονόπλευρα και θεωρούμε πως έχουμε το αλάθητο. Μην ξεχνάτε όμως, πως όλοι ανεξαιρέτως είμαστε άνθρωποι και μέσα από τα λάθη μας θα μάθουμε, αρκεί να τα αποδεχτούμε.

  Το να παραδεχτείς το λάθος σου, δεν είναι μια αδυναμία, γιατί πολλοί το βλέπουν έτσι. Αντιθέτως είναι μια γενναία πράξη, που χρειάζεται ψυχική δύναμη και θάρρος. Πολλοί νιώθουν πως έτσι θα πέσουν στα μάτια του άλλου ή θα χάσουν το κύρος τους,(ιδίως οι άνδρες) άλλα δεν συμβαίνει αυτό.

  Η συγνώμη, στο άτομο που τη δέχεται, του δίνει τον χρόνο να σκεφτεί τι έχει συμβεί, του δίνει την ευκαιρία να επιλέξει, εάν μπορεί να συγχωρήσει αυτόν που έχει απέναντί του. Έπειτα από αυτά, μπορεί να του μιλήσει για το πώς αισθάνεται πραγματικά και τι επιθυμεί από τον άνθρωπο που συμπεριφέρθηκε λανθασμένα.

  Βέβαια, δεν θα ήθελα να παρερμηνευθώ, καθώς η συγνώμη είναι μία πολύ ουσιαστική λέξη για μένα, και δε σημαίνει ότι μονίμως κάνουμε λάθη και τα λύνουμε με μια συγνώμη. Όπως ανέφερα, είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις τον άλλον μέσα από λάθη σου, να δίνεις και να παίρνεις ευκαιρίες αλλά ποτέ να μην κάνεις κατάχρηση αυτών και να εκμεταλλεύεσαι τον άλλον.

  Βοηθήστε τον άλλον να καταλάβει γιατί θυμώνετε μαζί του, δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει, ποτέ μην αφήνετε άλυτα προβλήματα στις σχέσεις σας. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε, ότι σας απασχολεί και να μην κρατάτε τις άσχημες στιγμές, παρά μόνο ότι σας κάνει χαρούμενους και σας γεμίζει ευτυχία.

 Μη φοβάστε να ζητήσετε συγνώμη, όπως, επίσης μη φοβάστε να συγχωρέσετε κιόλας, διότι με αυτόν τον τρόπο, θα πάρετε, αλλά και θα δώσετε δύναμη στον άλλον και στον εαυτό σας αντίστοιχα στην εκάστοτε κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου